Sparer 800 tonn CO2 på gjenbruk av inntaksledning

 
Sparer 800 tonn CO2 på gjenbruk av inntaksledningBildet: Fra v. Trond Ståle Nessmo (Hias), Morten Finborud (Hias), Lars Lille-Mæhlum (Hias), Jan Kenneth Bartolo (Pipelife), Jens Kristian Gulbransen (Pipelife)og Målfrid Storfjell (Hias).
Pipelife Norge leverte i 1990-91 en vannledning i polyetylen (PE) som ble brukt som inntaksledning av vann på ca. 145 meters dyp i Mjøsa. Etter 30 års drift ble rørene hevet og skal brukes på nytt av Hias ved det nye vannbehandlingsanlegget på Nordsveodden i Ottestad.

Hias IKS er Innlandets største vann- og avløpsselskap, eid av kommunene Hamar, Løten, Ringsaker og Stange.

Sparer 800 tonn CO2

Ledningen er hevet ved Hamar VBA/Nedre Furuberget og slept til anleggsområdet ved Hias. Nå skal ledningen senkes og brukes på nytt. Rørene har en diameter på 900 mm og 3525m inntaksledning skal gjenbrukes og senkes. De består av en hovedinntaksledning på 1855m som skal senkes på 250 meters dyp og en reserveinntaksledning på 1670m som skal senkes på 120 meters dyp.

At inntaksledningen fra Hamar VBA kan gjenbrukes ved Hias VBA Sandvika gjør at Hias sparer 800 tonn CO2 ved at en slipper å produsere og transportere en ny ledning. Til sammenlikning var Hias’ beregnede utslipp i 2021 på 7000 tonn CO2, hvorav 4800 tonn var i forbindelse med investeringer. 

- Ledningen som ble lagt i 1991 er så god som ny, forteller Morten Finborud, administrerende direktør i Hias.

Bærekraft i praksis

Kvaliteten på rørene har vært nøye evaluert og det viser seg at de fortsatt er av meget god kvalitet og med en fortsatt lang restlevetid. Hias har beregnet at rørene har en restlevetid på minst 50 år i sine estimater.

- Det er utrolig bra at rørene kan brukes på nytt og viser bærekraft i praksis, forteller Jan Kenneth Bartolo, som er prosjektleder fra Pipelife sin side.

Han fulgte også opp prosjektet den gangen rørene ble levert i 1990-91. Pipelife sine plastrørsystemer har en levetid på mer enn 100 år når de er riktig produsert, prosjektert, håndtert, installert og driftet. Pipelife produserer PE trykkrør ved fabrikken på Stathelle.

- Produksjon av PE-rør har vi holdt på med siden 1952. Mange rør fra pionertiden er fremdeles i drift den dag i dag, understreker Bartolo.

Ivaretar krav til reserveforsyning

Rundt 56 000 personer har vannforsyning fra Hias. Hamar, deler av Løten og Furnes har forsyning fra Hias VBA Sandvika. Innbyggerne i Stange og deler av Løten har forsyning fra Hias VBA Vestbygda. 

- Hias VBA Sandvika og Hias VBA Vestbygda er reserveforsyning for hverandre, ved hjelp av den nylig bygde overføringsledningen mellom Hamar og Stange. Dermed ivaretar de kravene til reserveforsyning. Begge våre to vannbehandlingsanlegg har kapasitet til å dekke vannbehovet ved utfall ved et av anleggene, sier prosjektleder Målfrid Storfjell.

Du kan se video av inntaksledningen her og her.

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår