Uforløst energimulighet

 
Uforløst energimulighetBildet: Dersom 7-14 grader varmt avløpsvann varmes opp til 70-80 grader, kan det brukes i fjernvarmeanlegget. Dette vil gi en betydelig CO2-besparelse. Foto: Jonathan Filskov/Getty Images
DANMARK: Varmt, renset avløpsvann fra Danmarks 100 største renseanlegg vil kunne gi fjernvarme til ca. 250.000 eneboliger, anslår Danva. Med dagens regler kan dette bare gjøres i beskjeden grad.

Dagens regler for sektorkobling mellom vann og varmeforsyning er ikke innrettet på å utnytte den grønne varmekilden som er lunkent, renset avløpsvann, ifølge Dansk Vand- og Spildevannsforbund, Danva.

Det betyr at vi går glipp av en viktig kilde til grønn varme, dersom det lunkne avløpsvannet varmes opp av en stor varmepumpe.

Samsvarer ikke med med dagens virkelighet

– Vi har et sektorlovverk som på ingen måte er sammenhengende i en tid hvor vi må kutte i CO2-utslippene. Lovene er skapt for hver sektor og i hver logikk, og de samsvarer ikke med dagens virkelighet. Det bør være bedre muligheter for å jobbe tverrfaglig, slik at det blir flere sektorsammenhenger i forhold til energi. Her er vannsektoren en opplagt leverandør, sier Lars Bonderup Bjørn, direktør i forsyningsselskapet Ewii i Trekantområdet, til desemberutgaven av bransjebladet Danskvand.

Temperaturen på lunkent avløpsvann er 7-14 grader. Ved å heve temperaturen til 70-80 grader med varmepumpe kan den brukes i fjernvarmeanlegget og sikre varme til opptil 250.000 eneboliger. Det tilsvarer mer enn en femtedel av alle landets eneboliger, ifølge en melding fra Danmarks Statistik.

- En katastrofe

Avløpsselskapet BlueKolding vil også gjerne levere mye varmere avløpsvann til fjernvarmenettet, men lovverket hindrer dette; Dersom selskapet ønsket å bygge et anlegg på over 250 kW, ville det ha kommet inn under varmeforsyningsloven.

BlueKolding har i flere år drevet et mindre varmesentral under varmeforsyningslovens terskel for utvendig oppvarming, nemlig for 160 ungdomsboliger i Kolding, som kommer selskapets egne bygg, og «det har gått strålende», sier direktør. Per Holm.

– Vi ville ha mer. Det er en katastrofe at vi må slippe ut store mengder lunkent, renset avløpsvann i bunnen av Lillebælt, fordi vi ikke får utnyttet varmen i vannet. Lovverket bør endres slik at grønn energi går foran, sier Per Holm til fagbladet Danskvand.

(KILDE: Dagens Byggeri /Dansvand)

comments powered by Disqus
 

 
 
 
 

Aktivitetskalender

Vis alle

  

Aktuelle prosjekter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Kurs og Seminarer

Vis alle

  

Produktnyheter

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår